Puheenvuoro Blogi

Riistäjän lait.

Tänään moni tuntee epävarmuuden taloudestaan järsivän tyytyväisyyttä koko järjestelmään. Kansakunta jakautuu voittajiin ja häviäjiin. Uuttera työnteko ei takaa turvallisuudentunnetta, koska työsuhteet ovat laman aikana muuttuneet - Talouskasvusta huolimatta määräaikaisiksi nollatuntisopimuksiksi. Palkkoihin on sentään vuosien jälkeen luvassa korotuksia, mutta paikallinen sopiminen jättää osan nuolemaan näppejään näistäkin kasvun hedelmistä. Ensin on talkoot joihin huudetaan kaikki osallisiksi. Leikataan enimmässä määrin niiltä jotka elävät muutenkin köyhyysrajalla. Talkoiden jälkeen osa väestä jätetään ilman talkookeittoa ja pidot aloitetaan oman väen kanssa ja työväki lähetetään EU:n soppakeittiölle riitelemään vähistään. Eipä ole ihme, että puhutaan kantasuomalaisista, maahantunkeutujista, sossupummeista, periaatteesta työstäkieltäytyjistä jne. Kaikki valitsevat puoliaan ja omaa viiteryhmäänsä.

Toiset putoavat sairauden vuoksi Keskiluokan kyydistä KELA:n armoille. Harva nousee yhteiskuntaluokassaan kuitenkaan ylöspäin, koska kelkasta suorastaan tönitään vähätuloiset jo ilmaisen peruskoulutuksen jälkeen.

Eipä ole ihme, että kohta palaa autot lähiöissä. Tämä nykyinen politiikka on niin lyhytnäköistä irtopisteiden kalastelua, että seuraava tosi-tv sarja on oletettavasti arkadianmäki, jossa haetaan suomen supliikeinta joukkuepelaajaa,koska politiikka on kuitenkin vain selviytymistä gallupista toiseen. Tuomareita ei tietenkään ole, kun perustuslakivaliokunta valvoo epäurheilijamaisuudet pois pelistä. Kaikki on myynnissä ja valtion omaisuus yksityistetään sulle mulle periaatteella muutaman koalition kesken. Virat sitten jaetaan linnanjatkoilla pienissä nousukkaissa. Sarjan voittaa, kun pääsee mukavaan eläkevirkaan tarkastelemaan tilejä eurooppaan.

Tämän pessimistisyyden jälkeen on aika palata entiseen lähes sosialistiseen utopiaan jollainen pohjoismainen hyvinvointivaltio on.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kannattaa tutustua siihen, miten kapitalistinen talous oikeasti toimii. Karl Marx analysoi sen teoksessaan Pääoma.

Käyttäjän VisaNiemel kuva
Visa Niemelä

Firenzen rikkaat suvut ovat pysyneet hyperrikkaina jo 20 sukupolvea. Se on pitkä aika. Pääomaa heillä on aina ollut riitävästi

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Riistäjän lait" -otsakkeesta tuli mieleen Aulikki Oksasen riimittämä Reporadion kestohitti 70-luvun alusta:

https://www.youtube.com/watch?v=ldmU2HopAa8

Toimituksen poiminnat